Ağrıyan Dişe Dolgu Yapılır mı? Ağrılı Çürük Dişe Dolgu Olur mu?
Dentavita Ağız ve Diş Sağlığı Polikliniği | İstanbul
Diş ağrısı çok sık karşılaşılan bir rahatsızlıktır. Diş ağrısı eğer dayanılmaz hale geldi ise ilk aklınıza gelen ciddi bir sorunla karşı karşıya olup olmadığınızdır. Evde alacağınız basit önlemler ve ağrı kesiciler diş ağrınızı geçirmiyorsa veya diş ağrısı uzun süredir devam ediyorsa en doğru olan diş hekimine muayene olmaktır. Diş ağrısının kaynağı tespit edildiğinde buna uygun tedavi seçenekleri değerlendirilir. Çürük, çatlak veya kırık diş kaynaklı diş ağrılarında dişteki tahribatın boyutuna göre diş dolgusu tercih edilen bir yöntemdir.
Diş ağrısı şikayeti ile gelen hastalarımızın diş hekimlerimiz tarafından yapılan muayeneleri sonrası dolgu tedavisi seçeneği ön plana çıkmışsa buna yönelik işlemler uygulanır. Peki, Ağrıyan dişe dolgu yapılır mı? Ağrının geçmesi beklenmeli mi? Ağrılı çürük dişe dolgu olur mu? Şimdi bu gibi soruların cevabını detaylı bir şekilde vermeye çalışalım.
Ağrıyan dişe dolgu yapılır mı?
Evet, ağrıyan dişe dolgu yapılır. Detaylı inceleme yapılarak, diş ağrısının; diş çürüğü, çatlak veya travmaya bağlı kırık neticesinde oluştuğu tespit edilmişse uygun vakalarda dolgu tedavisi ile sorun çözülür. Yani tecrübeli bir diş hekiminin kontrolünde, ağrının kaynağına bağlı olmak şartı ile ağrıyan dişe dolgu yapılması mümkündür.
Örneğin diş ağrısı, mine çürüğü diye adlandırdığımız, mine tabakasında meydana gelen bir çürükten kaynaklanmış olsun. Bu çürükler sıcak-soğuk içecekler tüketildiğinde veya çiğneme esnasındaki her ısırma hareketinde oluşan baskı ile ağlı yapabilir. Yeme içme harici normal zamanda da ağrı oluşması mümkündür. Diş çürüğü mine tabakasında kalmış ancak sinir ve damarların bulunduğu pulpa tabakasına zarar vermemişse dişte ağrı olasa da dolgu yapılmasında bir sakınca yoktur.
İstanbul’da hizmet veren Özel Sarıyer Denta Vita Ağız ve Diş Sağlığı Polikliniğine diş ağrısı şikayeti ile geldiğinizde fiziki muayene ve görüntüleme teknikleri ile değerlendirme yapılır. Diş ağrısı, derin olmayan çürüklerden kaynaklı ve enfeksiyon söz konusu değilse hemen dolgu yapılabilir.
Ağrıyan çürük dişe dolgu yapılır mı?
Ağrıyan çürük dişe dolgu yapılır. Diş çürüğünün ne kadar derine gittiği, damar ve sinir yapılarına zarar verip vermediğine bakılır. Yapılan tetkikler sonrası çürüğün damar ve sinirlere ulaşmadığı görülmüşse diş çürüğü ağrı yapıyor olsa da dolgu yapılabilir. Aksi durumda dişi kurtarmak için kanal tedavisi tedavisi yapılır.
Ağrımayan çürük dişe dolgu yapılır mı?
Evet, ağrımayan çürük dişe dolgu yapılır. Çürük miktarı çok az olduğunda veya büyük de olsa henüz ağrı yapmadığı vakalar olabilir. Böyle bir durumda diş çürüğünün ilerlemesini ve dişin daha fazla zarar görmesini engellemek amacı ile dolgu tedavisi uygulanır.
Hangi dişe dolgu yapılmaz?
Dolgu tedavisi, çürük tahribatının çok büyük olduğu, dişin sinir ve damar yapısının hasar aldığı ve iltihap olan dişlere yapılmaz. Bu bahsettiğimiz durumlar da ciddi diş ağrısına neden olur ancak bu ağrıyı geçirmek için diş dolgusu yeterli ve uygulanabilir bir yöntem değildir.
Diş yapısında ciddi tahribatların olduğu durumlarda dolgudan farklı bir prosedür içeren kanal tedavisi yapılabilir. Aynı şekilde çeşitli nedenlerle oluşan diş kırıkları da büyük boyutta ise dolgu yapılamaz. Bu durumda porselen, zirkonyum veya emax diş kaplama tercih edilir.
Bu nedenle tecrübeli bir hekim tarafından değerlendirme yapılarak diş çürüklerinin pulpaya hasar verip vermediği ve iltihabın boyutu doğu bir şekilde değerlendirilmelidir.
Dolgu sonrası ağrı normal mi?
Evet, dolgu sonrası ağrı yaşanması normaldir. Dolgu uygulaması yapıldıktan sonra anestezi etkisi geçtiği anda ağrı, sızlama ve hassasiyet durumu yaşanabilir. Hatta bu bahsettiğimiz durumlar bir iki hafta devam da edebilir ki bu normal kabul edilir. Hastaya göre değişen bu durum sıcak ve soğuk hassasiyeti ve çiğneme esnasında ağrı şeklinde farklı sürelerde ortaya çıkabilir.
Dolgu sonrası ağrı neden olur?
Dolgu sonrası ağrı; dişte ve diş etrafındaki sinir dokularının tahriş olması ve işlem esnasında kullanılan ilaçlar nedeni ile olur. Bilindiği üzere dolgu yapılırken öncelikle dişteki hasarlı ve çürük yapılar temizlenir. Bu yapılırken kullanılan cihazların yaydığı titreşimler diş ve diş etlerindeki sinirler tarafından algılanır. Biz sinirlerin bu algılamasını anestezi etkisi geçtikten sonra ağrı, sızı ve hassasiyet olarak hissederiz.
Dolgu sonrası ağrı ne zaman geçer?
Dolgu sonrası ağrı 2 veya 3 hafta içinde geçer. Genelde ilk bir hafta içinde dolgu yapılan dişin ağrısı geçer. Dolgunun büyüklüğü, diş dokusundaki konumu ve hastanın ağrı eşiği bu süreyi değiştirebilir. Ancak dolgu sonrası ağrı 3 hafta sonunda da geçmemişse diş hekiminize baş vurmanız gerekir.