Dişlerim ayrık gülemiyorum, diyenlerdenseniz belki de adını yeni duyduğunuz diastema ve tedavi yolları hakkında bilgi edinmek için bu yazımızdan faydalanabilirsiniz. Ayrık dişler rahat bir gülümsemenin önündeki engellerden birisidir. Ancak estetik kaygılar ve düşük öz güven duygusu ile hayatınıza devam etmek zorunda değilsiniz. Ayrık diş ve tedavi yöntemleri hakkında bilgi edinerek bu rahatsızlıktan sonsuza dek kurtulabilirsiniz.

Ayrık Diş (Diastemalı Diş) Tedavisi Nedir? Nasıl Yapılır? Fiyatları İstanbul

Ayrık diş (Diastema) nedir?

Ayrık diş veya diastema, genellikle ön iki diş arasında görülen ve rahatsız edici olan boşluklardır. Gülümseme esnasından hemen göze çarpan ön dişler arasındaki küçük boşluklar çok az insan için çekici görülür. Çoğu insan dişler arasındaki bu boşlukları estetik açıdan rahatsız edici bulur ve bunu gizlemeye çalışır. Dişler arasındaki boşluklar sağlık açısından genellikle zararsızdır, ancak bazen çiğnemeyi veya konuşmayı olumsuz etkiler.

Bu sorun hem çocuklar hem de yetişkinlerde görülebilir. Peki kendiliğinden geçer mi? Bu sorunun yanıtı çocuklar için evet! Büyüme sürecinde dişler arasındaki boşluklar doğal olarak kapanabilir. Yetişkinler için ise diş telleri, lamine kaplama veya şeffaf plak gibi ayrık diş tedavilerinin uygulanması gerekir.

Dişlerin aralıklı olmasının nedenleri ve ayrık dişleri düzeltmenin en iyi yolları hakkında daha fazla bilgi edinmek ister misiniz? İhtiyacınız olan tüm ayrıntılar yazımızın devamında.

Ayrık diş neden olur?

Ayrık dişler birçok nedene bağlı olarak meydana gelir. Bu nedenlerin başlıcaları şunlardır:

  • Doğal diş büyümesi
  • Alışkanlık haline gelmiş başparmak emme
  • Sık sık dille dişleri itme
  • İleri diş eti hastalıkları
  • Diş eksikliği
  • Fazlalık dişler
  • Genetik çene ve diş yapısı
  • Frenulum dokusu

Ayrık dişler, çocuklar için genellikle normal büyümenin bir parçasıdır. Süt dişleri, daha büyük yetişkin dişler için yer açmak amacıyla boşluklara sahiptir. Çocukluk döneminde kalıcı dişler çıkmaya başladığında bile, boşluklar ilk başta kalabilir. Zamanla köpek dişleri gibi daha fazla kalıcı diş çıktıkça aradaki açıklık genellikle kendiliğinden kapanır.

Alışkanlıklar da ayrık dişe neden olabilir. Dişler kendilerine uygulanan sürekli kuvvete karşı yer değiştirme eğilimindedir. Başparmak emmek veya yutkunurken dili dişlere bastırmak zamanla dişleri birbirinden ayırabilir. Bunu suyun bir taşı yavaş yavaş aşındırması gibi düşünebiliriz. Ayrılma yavaş yavaş gerçekleşir ancak sonunda belirgin bir hal alır.

Diş eti hastalıkları da bir diğer nedendir. Diş eti hastalıkları dişlerin etrafındaki desteği zayıflatır ve hayatın ilerleyen dönemlerinde boşluklar oluşmasına neden olur.

Bazen, eksik dişler nedeniyle boşluklar oluşur. Bir diş çıkmazsa veya çenede takılı kalırsa, boş bir yer bırakır. Öte yandan, fazladan dişler diğerlerinin çıkmasını engelleyebilir ve bu da boşluklara neden olur.

Bunun sorumlusu genler de olabilir. Bazı hastalar kalıtsal olarak ayrık dişlere sahip olabilir.

Çene kemiği ve diş boyutu da fark yaratır. Dişler küçükse veya çene büyükse, bunlar mükemmel bir şekilde birbirine uymaz. Bunu abaküsteki boncukların ipteki pozisyonu gibi düşünebilirsiniz. Boncuklar ip üzerinde dağıtıldığında mutlaka boşluk olacaktır.

Frenulum kelimesini hiç duymamış olabilirsiniz. Frenulum, üst dudağı diş etlerine bağlayan o küçük doku parçasıdır. Bu doku çok kalın veya sıkıysa boşluklar oluşturabilir. Dişleri, özellikle ön dişleri çekerek onların ayrık olmasına neden olur.

Sebebi ne olursa olsun ayrık dişlerinizi tedavi ettirmek veya onları öylece kabullenmek sizin elinizde!

Ayrık diş tedavisi nasıl yapılır?

Belki de yıllardır size rahatsızlık veren ayrık dişleri tedavi ettirmek önemli bir karardır. Arık diş tedavisi için birçok seçenek bulunur. Ve güvenilir bir diş hekimi ile görüşerek size en uygun olana karar verebilirsiniz. Boşlukların küçük olması veya eksik dişlerden kaynaklanmasına bağlı olarak ihtiyaca uygun bir tedavi uygulanmalıdır. İşte bu boşlukları kapatmanın ve istediğiniz gülümsemeye kavuşmanın en etkili yolları şunlardır:

Ayrık Diş Tedavisi Nasıl Yapılır? İstanbul

    Diş teli

    Diş teli tedavisi, özellikle hizalama bozukluğu söz konusu olduğunda, boşlukları kapatmanın güvenilir bir yoludur. Zamanla dişleri birbirine yaklaştırarak ve yavaşça kaydırarak uzun vadeli çözümler sunarlar. Sorunun boyutuna bağlı olarak tamamlanması genellikle üç ay ile iki yıl arasında sürer.

    Şeffaf plak

    Şeffaf plak tedavisi (invisalign), bu tedavi diş tellerine popüler bir alternatiftir. Plaklar çıkarılabilir ve neredeyse görünmezdir. Hafif ila orta dereceli ayrık dişler için mükemmel bir çözüm sunar. Şeffaf plaklar, tel veya braket kullanılmadan dişleri kademeli olarak doğru pozisyona getirir.

    Diş dolgusu

    Diş dolgusu, küçük boşluklar için hızlı ve cerrahi olmayan bir çözümdür. Dişler arasındaki boşluk, pratik bir şekilde kompozit reçine olarak bilinen doğal görünümlü bir malzeme ile kapatılabilir. Ucuzdur ve küçük estetik boşlukları kapatmak için kullanılır.

    Diş kaplamaları

    Diş kaplamaları, dişlerin sadece önüne veya tamamına yerleştirilen kaplamlardır. Ayrık dişlerin boşluklarını ve diğer estetik sorunları kapatmaya yardımcı oldukları için dişlerinizin estetik değerini artırırlar. Zirkonyum, porselen, emax veya lamine gibi kaplamalar dişlerinize ayrı bir güzellik katar.

    Diş implantları

    Eksik dişlerden kaynaklanan boşluklar için, diş implantları en ideal kalıcı çözümdür. Çene kemiğine sabitlenen yapay bir dişle boşluğu doldururlar ve böylece diğer dişlerin boşluğa kaymasını önlerler. Dişler arasındaki boşluk çok fazla ise implant diş etkili tedavi yöntemi olur.

    Diş yer tutucular

    Diş eksikliklerinde diş yer tutucular kullanılarak diğer dişlerin bu boşluğa kayarak aralarının açılması önlenebilir. Ortodontik tedavide kullanılan diş yer tutucuları gerekli olduğunda dişler arasında boşluk oluşumunu engellemek için tercih edilebilir.

    Frenektomi ameliyatı

    Kalın veya sıkı bir frenulum dokusundan kaynaklanan ayrık diş sorunu varsa frenulektomi ameliyatı önerilebilir. Bu, diş etinin yeniden şekillendirilmesini içeren küçük bir cerrahi operasyondur ve genellikle boşluğu tamamen ortadan kaldırmak için diş telleri veya şeffaf plak tedavisi ile birlikte yapılır.Journal of Clinical and Diagnostic Research dergisinde yayınlanan araştırmada, ön dişler arasındaki boşlukların kapatılmasında, frenektomi ameliyatının ortodontik tedaviyle birlikte yapılmasının en iyi sonucu verdiği vurgulanmıştır.

    Diş eti tedavileri

    Diş eti hastalıkları dişlerin etrafındaki dokuyu zayıflatarak boşluklara neden olduğunda, diş etlerini tedavi etmek önceliklidir. Diş eti sağlığı geri kazanıldığında, boşlukları doldurmak için diğer diş prosedürleri gerçekleştirilebilir.

Ayrık dişler ağız sağlığı için zararlı mıdır?

Hayır, ayrık dişler genellikle ağız sağlığı açısından zararsızdır. Birçok kişi için, bunlar sadece gülümsemelerini etkileyen bir durumdur. Ancak daha büyük aralıklar bazen boyutlarına ve konumlarına bağlı olarak sorunlara yol açabilir.

Büyük boşluklar yiyeceklerin sıkışmasını kolaylaştırır. Küçük bir çatlağa sıkışmış kırıntıları düşünebilirsiniz. Orada bırakılırlarsa plak birikmesine neden olarak çürüklere veya diş eti tahrişine yol açabilirler. Zamanla bu durum diş eti hastalığına bile yol açabilir. Boşluklar ayrıca eksik dişler veya hizalama bozukluğu gibi diğer sorunlara da işaret edebilir.

Yiyeceklerin sıkışmadığı veya diş etlerini tahriş etmeyen küçük boşluklar ne olacak? Bu durum genellikle sağlık açısından sorun oluşturmaz. Peki bir boşluğun zararsız olup olmadığını nasıl anlarsınız? Bunun için düzenli diş muayeneleri yaptırmanız önemlidir. Diş hekiminiz herhangi bir riski tespit edecek ve bunları tedavi edip etmemeniz veya olduğu gibi bırakmanız konusunda size rehberlik edecektir.

Çoğunlukla bu boşluklar sadece sizin bir parçanızdır ve zararsızdır. Bazen de estetik açıdan rahatsız edici görünüz ve küçük bir tedaviye ihtiyaç duyarlar.

Çocuklarda ayrık diş tedavisi

Çocuklarda ayrık dişler genellikle büyümenin normal bir parçasıdır. Süt dişleri daha büyük olan kalıcı dişlere yer açmak için aralıklıdır ve bu boşluklar genellikle yeni çıkan dişler büyüdükçe, özellikle köpek dişleri sürmeye başladığında doğal olarak kapanır.

Bazen, boşluklar eksik dişler, fazladan dişler veya dişleri birbirinden ayıran başparmak emme alışkanlıkları gibi sorunlara işaret edebilir. Boşluklar çiğnemeyi, konuşmayı etkiliyorsa veya zamanla kapanmıyorsa, bir diş hekimi herhangi bir sorunu tespit etmeye yardımcı olabilir. Çoğu zaman, endişelenmeye gerek yoktur. Çocuklarda ayrık diş sadece diş gelişiminin bir parçasıdır.

Ayrık diş konuşmanızı veya çiğnemenizi etkiler mi?

Evet, aralıklı dişler bazen konuşmayı veya çiğnemeyi etkileyebilir, ancak bu gerçekten aralıkların nerede olduğuna ve ne kadar büyük olduğuna bağlıdır. Özellikle ön dişler arasındaki büyük aralıklar, hava boşluktan kaçtığı için bazı harflerin telaffuzunu zorlaştırır.

Ayrık dişler karşılıklı olarak dişlerin aynı hizaya gelmesini engelliyorsa bir yiyeceği ısırdığınızda ve çiğneme esnasında biraz zorluk oluşturabilir. Bu, yiyeceklerin parçalanmasını ve sindirime hazır hale getirilmesini güçleştirir. Hatta hafif çene rahatsızlığına neden olabilir. Sorunun ciddiyetine göre yukarıda bahsettiğimiz ayrık diş tedavi yöntemlerinden birisi tercih edilebilir.

Ayrık dişlerin önlenmesi için ne yapılabilir?

Ayrık dişlerin oluşumunu önlemek düşündüğünüzden daha kolaydır. Düzenli diş fırçalama, diş ipi kullanımı ve tabi ki rutin diş hekimi kontrolleri. Erken teşhis ile daha çabuk mesafe kat edebilirsiniz. Diş hekiminiz ayrık diş nedenlerini erkenden fark eder ve önlem almanıza yardımcı olur.

Çocuklarda ayrık dişin önlenmesi için ne yapılabilir? Çocuklarda başparmak emme veya dili dişlere doğru itme gibi alışkanlıklara karşı dikkatli olun ve bunu tespit etmeye çalışın. Bunlar, raftaki kitapları kaydırmak gibi dişleri birbirinden ayırabilir. Düzenli diş hekimi kontrolleri sorunları erken yakalamanıza yardımcı olur.

Diş etleri dişler için çok önemlidir. Sağlıklı diş etleri dişleri sabit tutar ve aralarının açılmasını önler. Bu yüzden diş ipi kullanarak diş eti hastalıklarına karşı tedbirli olun.

Yanlış hizalama veya boşluk oluşumuna dair erken belirtiler fark ederseniz, derhal bir diş hekimine danışın. Ayırıcılar veya diş telleri kullanmak gibi erken müdahaleler, sorunları daha büyük sorunlara dönüşmeden önce düzeltebilir. Önleme her zaman onarımdan daha az zaman ve strese mal olur.

Ayrık diş kendiliğinden düzelir mi?

Evet, boşluklu dişler bazen kendiliğinden düzelir ama bu genellikle çocuklarda olur. Süt dişleri ile kalıcı dişler yer değiştirdikçe bu sorun kendiliğinden düzelir.

Peki ya boşluk başka bir şeyden kaynaklanıyorsa, örneğin eksik veya fazla dişlerden? Bu durumlarda, ayrık dişlerin kendi kendine düzelmesi pek olası değildir. Yetişkinlerde, çene ve dişler zaten tam olarak geliştiğinden boşluklar neredeyse hiç kendiliğinden kapanmaz.

Kısacası ayrık diş çocuklarda kendiliğinden düzelebilir ama yetişkinlerde bunun için tedaviye ihtiyacınız olur.

Ayrık diş tedavisi fiyatları ne kadar? İstanbul

Ayrık diş tedavisi fiyatları kullanılacak yönteme göre belirlenir. Ortodontik tedavi, diş kaplamaları, dolgu veya implant diş gibi tedavilerin her birisi ayrı bir prosedürdür ve fiyatlandırmaları farklıdır. Uygun tedavi yöntemi belirlendikten sonra ayrık diş tedavi fiyatı verilebilir. İstanbul’da hizmet veren Özel Sarıyer Denta Vita Ağız ve Diş Sağlığı Polikliniği’nin uzman diş hekimleri tarafından yapılacak muayene sonrası ayrık diş tedavisi fiyatlarını öğrenebilirsiniz. Daha detaylı bilgi için lütfen bizi arayın.

Sık Sorulan Sorular

Ayrık diş tedavisinde ağrı olur mu?

Ayrık diş tedavisinde genellikle ağrı olmaz.Ancak tedaviye bağlı olarak hafif bir rahatsızlık hissedebilirsiniz. Diş telleri veya şeffaf plaklar ilk takıldığında birkaç gün biraz ağrıya neden olabilir. Bu yeni bir egzersizi denedikten sonraki durum gibidir. Ağrı geçicidir ve dişler kısa zamanda yeni duruma ayak uydurmaya başlar.

Diğer tedavi yöntemlerinde lokal anestezi kullanıldığından işlem sırasında ağrı hissedilmez ancak anestezi etkisi geçtikten sonra hafif bir ağrı olabilir.

Ayrık diş tedavisi kaç yaşında yapılır?

Ayrık diş tedavisi için herhangi bir yaş sınırı yoktur. Çocuk yaşta yapılabildiği gibi yetişkinlerde de bu tedavi yapılabilir. Ancak ortodontik tedavilerin erken yaşlarda daha çabuk sonuç verdiği unutulmamalıdır.

Dişleri ayrık olanlar ne yapmalı?

Ayrık diş sorunu olanlar diş hekimine muayene olmalıdır. Gereken yönlendirme uzman diş hekimleri tarafından yapılır. Özellikle çocuklar için, boşlukların normal büyümenin bir parçası olup olmadığı, eksik veya fazla dişlerden kaynaklanıp kaynaklanmadığını kontrol edilmelidir. Yetişkinler için ise önce diş eti hastalığı veya diş kayıplarının neden olduğu durumlar değerlendirilir. Yapılan teşhis sonrasında size uygun tedavi seçenekleri ile bu sorun kolayca çözülebilir.

Bütün ayrık dişlerin tedavi edilmesi gerekir mi?

Hayır. Ayrık dişlerin birçoğu tamamen estetik amaçlarla tedavi edilir ve ağız sağlığını etkilemez. Çiğneme ve diş eti sağlığı iyiyse, boşlukların tedavi ihtiyacı tamamen size kalmıştır.

Dişler arasındaki boşlukların her zaman tedavisi gerekmez. Ancak bu durum gülümsemenizi olumsuz etkiliyorsa tedavi düşünülebilir.