Diş çekiminden sonra iltihaplanma evde tedavi edilir mi? Ne iyi Gelir? Nasıl Geçer?

Diş çekiminden sonra iltihap olması, hastaların endişe duyduğu önemli bir diş sağlığı sorunudur. Dolgu, kanal tedavisi veya diş kaplama ile kurtarılamayan dişlerde zorunlu olarak diş çekimi yapılır. Normal diş çekimi veya 20’lik diş çekimi sonrası, zarar gören kemik ve diş eti dokusu enfeksiyon tehdidine açık hale gelir. Çekilen dişin boşluğunda meydana gelen bu iltihaba alveolit denir. Ne kadar dikkat edilse de dişin iltihap kapması ile karşı karşıya kalınabilir. Bu durumda hastalarımız, diş çekimden sonra iltihaplanma olursa evde tedavi imkanlarını, diş iltihabına neyin iyi geldiğini ve iltihabın nasıl geçirileceğini araştırmaya başlarlar. Bu yazımızda konu hakkında merak edilenlere değineceğiz.

Diş çekiminden sonra iltihaplanma evde tedavi edilir mi?

Diş çekiminden sonra iltihaplanma olursa evde tedavi için hastalarımızın yapabileceği bazı uygulamalar ve alacağı önlemler vardır. Bununla birlikte diş çekiminden sonra iltihaplanma olduğunda doğru olanın en kısa zamanda diş hekimine müracaat etmek olduğu unutulmamalıdır. Evde alınabilecek tedbirler iltihaptan korunmak veya diş hekiminin yapacağı tedaviye yardımcı olmak içindir, tek başına tedavi için yeterli değildir. Diş çekiminden sonra iltihaplanma olursa evde yapılabilecek uygulamalar şunlardır:

  • Çekilen dişten kalan boşluğu sadece ağzınızı çalkalayarak yıkayın, diş fırçası ile temizlemeye kalkmayın.
  • Tuzlu su ile
  • Günlük ağız bakımını, diş fırçalama ve diş ipi kullanma rutinini aksatmayın. Ancak bunları yaparken çekilen diş boşluğuna temas etmeyin diş fırçası ve diş ipini bu alanın dışında kalan bölgelerde kullanın.
  • Ağız hijyenini koruyarak enfeksiyona neden olabilecek bakterileri ağzınızdan uzaklaştırın.
  • Sigara ve alkol tüketimine ara vererek diş iltihabının tedavisine yardımcı olun.
  • En önemlisi de diş iltihabını asıl kurutacak olan diş hekiminizin verdiği antibiyotik ilaçlarını zamanında kullanın.

Evde diş çekimi sonrası iltihaplanma tedavisi için yaptığınız bu uygulamalara rağmen iltihap belirtileri azalmaz veya artarsa hemen diş hekiminize bilgi verin.

Sarımsak diş iltihabını kurutur mu?

Sarımsağın antibiyotik etki gösterdiği bilinen bir gerçektir. Ancak iltihaplı bölgeye sarımsak sürmek iltihabı kurutmak yerine bölgeyi daha fazla tahriş etmeye neden olabilir. Bu nedenle çok faydalı olan sarımsak ayrıca tüketilmeli, evde ise diş hekiminin verdiği tedavi uygulanmalıdır.

Karanfil yağı diş eti iltihabına iyi gelir mi?

Karanfil yağı, antibakteriyel özelliğinden faydalanılan bir baharat çeşididir. Karanfilin insanlık tarihinin çok eski dönemlerinden beri ilaç olarak kullanılmıştır. Diş iltihabını gidermede kullanılsa da bunun ölçüsünü bir uzmana danışarak belirlemek gerekir.

Diş iltihabına nane kürü yapılır mı?

Nane kürü diş iltihabından kaynaklanan şikayetlerin hafifletilmesi için yapılır. Taze nane yapraklarının sıcak suda demlenmesi ile hazırlanan çay soğutulduktan sonra gargara yapılarak kullanılır. Nanenin antimikrobiyal özelliği sayesinde ağız hijyenine katkı sağlanmış olur. Nane kürü uygulamadan önce diş hekiminize danışın.

Diş çekiminden sonra iltihaplanma belirtileri nelerdir?

Diş çekiminden sonra anestezi etkisi geçtikten sonra ağrı olması normaldir ve gerektiğinde ağrı kesici kullanılarak bu ağrı kontrol edilebilir. Ancak diş çekiminden sonra ağrı artarak devam ediyorsa bu en önemli iltihaplanma belirtisidir. Ateş, diş etlerinde şişme, hassasiyet, kızarıklık ve ağızda kötü bir kokunun ortaya çıkması diş çekiminden sonra iltihaplanmanın diğer belirtileridir.

Diş çekiminden sonra iltihaplanma neden olur?

Diş çekiminden sonra iltihaplanmanın en önemli nedeni, çekilen dişin boşluğunda oluşan kan pıhtısının çeşitli sebeplerle zamanından önce yerinden ayrılmasıdır. Peki bu kan pıhtısının önemi nedir ve neden yerinden ayrılır? Diş çekildikten sonra kalan boşlukta kanama olur ve kısa süre içerisinde doğal olarak pıhtılaşma gerçekleşir. Bu pıhtı tabakası iltihaplanmaya karşı koruma kalkanıdır. Bu sayede çekilen dişin yerinde enfeksiyon oluşmaz. Ancak dil ile dokunma, çiğneme esnasında sert yiyeceklerin bu boşluğa denk gelmesi ve diş fırçasıyla bu bölgenin fırçalanması nedeni ile pıhtı tabakası erkenden yerinden ayrılır. Böylece korumasız kalan hassas dokular enfeksiyon kapar, iltihaplanma olur.

Çekilen diş iltihabına ne iyi gelir?

Çekilen diş iltihabına, tuzlu su ile gargara, çekilen dişin yeri hariç dişlerin fırçalanması ve diş ipi kullanılarak ağız hijyenini sağlama iyi gelir. Tuzlu su karışımını bir bardak suda bir çay kaşığı tuzu eriterek yapabilirsiniz. Doktorunuzun reçete ettiği ağrı kesici ve antibiyotik ilaçlarını kullanmayı da ihmal etmemelisiniz.

Diş çekiminden sonra iltihap nasıl geçer?

Diş çekiminden sonra iltihap diş hekiminin muayenesi sonrası kullanılan antibiyotik tedavisi ile geçer. Antibiyotik kullanımında çok dikkatli olunması gerekir. Diş çekiminden sonra iltihap belirtisi yaşayanlar gelişigüzel antibiyotik ilaçlar kullanmamalıdır. Diş iltihabı, sadece diş hekiminin teşhisi ile reçete edilen antibiyotik ilaçlar kullanılarak geçer. Diş hekiminden yardım almadan evde yapılan uygulamalar ile diş iltihabının geçmesi beklenmemelidir.

Siz de diş çekiminden sonra iltihaplanmaya işaret eden belirtiler gözlemliyorsanız İstanbul’da hizmet veren Özel Sarıyer Denta Vita Ağız ve Diş Sağlığı Polikliniğinin diş hekimleri ile görüşebilirsiniz. Detaylı bilgi ve randevu için lütfen bizimle iletişim kurun.