İmplant mı Köprü mü? Hangisi Daha İyi, Farkları ve Avantajları Neler?
Dentavita Ağız ve Diş Sağlığı Polikliniği | İstanbul
Diş eksikliği yaşayanlar için implant diş veya köprü yaptırmak ilk akla gelen tedavi yöntemleridir. Fakat hastalar genellikle implant mı köprü mü tercih edilmeli konusunda kararsız kalırlar. Bu sorunun kesin bir cevabı yoktur. Çükü implant ve köprü tedavileri yerinde ve doğru kullanıldığında ikisi de fonksiyonel olan diş eksikliği tedavileridir. Hastalarımızın bu iki tedavi yöntemi ile ilgili daha detaylı bilgiler edinmeleri aralarındaki farkları, avantaj ve dezavantajları incelemelerinde fayda bulunmaktadır.
Şu önemli hatırlatmayı da hemen eklemeliyiz, implant mı köprü mü tercihi yapılırken uzman bir diş hekiminin muayenesi sonrası yapacağı önerilere göre hareket etmekte fayda vardır. Özel Sarıyer Denta Vita Ağız ve Diş Sağlığı Polikliniği, İstanbul Sarıyer’de uzman diş hekimleri kadrosu ile ağız ve diş sağlığınızı korumak için çalışıyor. Sizin için en doğru ve en uygun tedavi yöntemlerini öğrenmek istiyorsanız bizimle iletişim kurabilirsiniz.
İmplant mı Köprü mü?
İmplant ve köprü tedavileri ağız sağlığı, çene yapısı ve yaşanan sorunlara göre karar verilmesi gereken birbirinden farklı uygulamalardır. İmplant tedavisinde diş kökünü taklit eden vidalar kullanılırken köprü tedavisinde tamamlayıcı protez dişin çene kemiği ile bağlantısı yoktur. İmplant mı köprü mü yaptıracağınıza diş hekimlerimizin önerileri doğrultusunda karar vermeniz en isabetli olanıdır. Yazımızın devamında değineceğimiz bu iki tedavinin avantaj ve dezavantajları ile farkları size karar verme konusunda yardımcı olacaktır.
İmplant Dişin Avantaj ve Dezavantajları
Eksik dişin yerinin doldurulması konusunda çok popüler olan implant yöntemi hem estetik hem de kullanım konforu açısından ön plana çıkar. Bu tedavide eksik dişin yeri aynen doğal diş köküne benzer implantların çene kemiğine yerleştirilmesi esasına dayanır. Doğal diş kökünü çok başarılı bir şekilde taklit eden implant üstüne ise diş kaplaması yerleştirilir. İmplant üstü protez kaplaması için ise porselen, zirkonyum veya emax&empress gibi kaplamalar kullanılır. Bu sayede kendi dişiniz gibi kullanabileceğiniz yepyeni bir implant dişe sahip olursunuz.
İmplant Dişin Avantajları:
- Titatnyum implant vidaları çene kemiğine vidalanır ve zamanla kemikle kaynaşarak diş kökünün yerini alır.
- İmplant diş, doğal dişe en yakın kullanım konforunu temin eder.
- Çene kemiğindeki boşluğu dolduran implant bu alanda yaşanacak olan kemik kayıplarını önlemiş olur. İleri yaşlardaki diş kaybı ve çene kemiği kırılması gibi sorunları ortadan kaldırır.
- Komşu dişlere zarar vermeden uygulanabilir.
- Çok sağlam ve uzun ömürlüdür.
İmplant Dişin Dezavantajları:
- İmplant tedavisinin en önemli dezavantajı fiyatının geleneksel köprü tedavilerine göre yüksek olmasıdır diyebiliriz.
- Tedavi süresi biraz uzundur. İmplant uygulaması en az 3 aylık bir süreye ihtiyaç duyar.
- Kemik hacmi yeterli olmayan hastalarda greft uygulamasına ihtiyaç duyulabilir. Bu da maliyeti yükseltir.
Köprünün Avantaj ve Dezavantajları
Klasik köprü tedavisinde eksik dişin ön ve arkasında bulunun dişler tedavinin temelini oluşturur. Komşu dişler taşıyıcı olarak kullanılır ve iki sağlam diş arasına protez diş yerleştirilerek eksik dişin yeri doldurulmuş olur.
Köprü Tedavisinin Avantajları:
- İmplant tedavisine göre maliyeti daha düşüktür.
- İleri derece cerrahi bir işlem gerektirmez.
- Köprü tedavisi kısa sürede tamamlanabilir ve iyileşme sürecinde rahatsızlık minimum seviyededir.
- Sağlık sebepleri ile implant tedavisine uygun olmayan hastalarda köprü yöntemi uygulanabilir.
Köprü Tedavisinin Dezavantajları:
- Köprü uygulamasının yapılabilmesi için eksik dişin yan taraflarında bulunan sağlam dişlerden aşındırma yapılması gerekir.
- Uygulama ömrü uzun olsa da implant kadar değildir.
- Temizlik ve bakımı biraz daha özen gerektirir.
- Protez dişin kök kısmı olmadığından zamanla çene kemiğinde erime olabilir.
İmplant ve Köprü Farkları
İmplant ve köprü arasındaki temel fark, implant yönteminde çene kemiğine titanyumdan elde edilen bir vidanın yerleştirilmesi sonucu yapay bir diş kökü elde edilmesidir. İmplantta kaplama diş doğrudan çene kemiğinden destek alır ve doğal dişler gibi kullanılabilir. Köprüde ise protez dişin çene kemiği ile hiçbir bağlantısı bulunmaz çünkü köprü eksik dişin kenarlarında bulunan sağlam dişler üzerine yerleştirilir. Dolayısıyla köprü tedavisinde sağlam olan dişlerin bir miktar aşındırılması söz konusudur. Bu temel fark dışında:
- İmplantın maliyeti köprüye göre daha yüksektir.
- İmplantın ömrü daha uzundur.
- İmplant uygulamasında cerrahi işlem yapılırken köprüde yapılmaz.
- İmplant tedavi süresi 3 ay veya daha uzun olurken köprüde bu süre çok daha kısadır.
- Çene kemiğinde hacim kaybı olduğunda implant yapılamaz ancak köprü uygulaması yapılabilir.
İmplant mı Köprü mü? Nasıl Karar Vermeliyim?
Yazımızda da belirttiğimiz üzere implant ile köprü tedavilerinin farklı avantaj ve dezavantajları bulunur. “İmplant mı köprü mü?” yol ayrımında iseniz, karar vermeden önce alacağınız tedaviden memnun kalmanızın ilk şartının güvenilir bir diş hekimi ile çalışmak olduğunu unutmayın. Dolayısıyla bu kararı uzman desteği olmadan vermeniz ve yanlış ellerde tedavi görmeniz hüsran ile sonuçlanabilir. Uzman diş hekimlerimiz, durumunuza en uygun tedavinin hangisi olduğu konusunda size yardımcı olabilir. Özel Sarıyer Denta Vita Ağız ve Diş Sağlığı Polikliniği ile görüşmeden implant veya köprü kararı vermeyin.
Köprü tedavilerinde kullanılan porselen ve zirkonyum gibi kaplama çeşitleri, implant tedavilerinde all on four, all on six veya tam ağız implant gibi tedaviler hakkında ilgili yazılarımızı okuyabilir isterseniz daha detaylı bilgi almak için bizimle iletişim kurabilirsiniz.
Sık Sorulan Sorular - İmplant mı Köprü mü?
Köprü mü İmplant mı Yorumları Nasıl Değerlendirilmeli?
Köprü mü implant mı yorumları, birçok hasta için çok önemli görülmekte ancak internet ortamındaki paylaşımlar bazen gereğinden fazla önemsenmektedir. Elbette bu tedavileri alan hastaların yorum yapmaları ve deneyimlerini paylaşmaları çok kıymetlidir. Her hasta özellikle klinik ve diş hekimi seçiminde bu görüşleri büyük bir merakla okur. Ancak sadece bu görüşlere dayanarak köprü ve implant tedavisi arasında bir seçim yapmak yanlış olur.
Hastaların mutlaka uzman diş hekimleri tarafından detaylı bir şekilde muayene edilmeleri ve en uygun tedavinin hangisi olduğuna bu rehberlik ışığında karar vermeleri gerekir. Sadece, köprü mü implant mı yorumlarına bakarak yapılan tercihler yanlış olabilir.
Hangisi Daha Doğal Görünür: Köprü mü, İmplant mı?
İmplant dişler görünüm, his ve işlev açısından doğal dişleri taklit eder. Güçlü ve sağlamdır, kendine güvenen bir gülümseme sağlarlar. İmplantlardaki kaplamalar, en doğal görünümü sunar. Ancak köprüler o kadar doğal görünmez ve dişin eksik olduğu yerde kemik kaybına yol açabilir. Bu durum, yiyeceklerin köprünün alt kısmında birikmesine neden olur ve bu bölgenin temizliği ise çok zor olur. Yeterince iyi temizlenmeyen köprüler, diş eti sorunlarına ve kötü nefes kokusuna yol açma potansiyeline sahiptir. Tabii ki de implant için uygun olmayan hastalardaki problemlerin çözümü için köprü tercih edilebilir.
Hangisi Komşu Dişlere Daha Az Zarar Verir?
Köprü tedavileri, destek için komşu dişlerden destek alır. Bu durum da sağlıklı dişlerin bir miktar küçültülmesi anlamına gelir. Köprü yapılan bölgenin altında zamanla kemik kaybı da meydana gelebilir. Çene kemiğine sabitlenen implantlar ise kemiği uyararak kemik erimesini önler. İmplant dişler, bitişikte bulunan dişlerden destek almaz ve zarar vermez.
İmplant mı Köprü Tedavisi mi Daha Hızlı Tamamlanır?
Köprü tedavisi diş implantından daha hızlı tamamlanır. Diş implantları, implant vidasının çene kemiği tarafından sarılması ve kaynaşması açısından 3 ay gibi daha uzun bir süreye ihtiyaç duyar. Bu süre zarfında geçici kaplamalar ile estetik sorunlar çözülebilir anca tedavi tamamlanana kadar bu geçici çözüm ile normal şekilde çiğneme yapılamaz. Köprü tedavisi ise daha hızlı sonuçlanır. Hastanın ağız ve diş sağlığı ile ilgili bir ekstra bir sorun çıkmadığı sürece, genellikle bir veya iki hafta içinde tamamlanır. Cerrahi bir işlem yapılmadığından iyileşme daha kısa sürede tamamlanır.
Köprü mü Yoksa İmplant mı Daha Uzun Ömürlüdür?
Diş implantları yüksek kalitede ise daha uzun ömürlüdür hatta ömür boyu bile dayanabilir. Ancak köprülerin genellikle 4 ila 7 yıl ömrü vardır. Bu süre sonunda köprü değiştirilir. Ayrıca komşu dişlerin çürümesi ya da kırılması durumunda da köprünün yenilenmesi gerekebilir.
İmplant ve Köprüden Hangisi Daha Ekonomiktir?
İlk etapta implant diş köprüye göre daha maliyetli olabilir. Ancak bu durum böyle olsa da diş hekimi kontrollerine daha az ihtiyaç duyulması, olası komplikasyonları önlemesi ve sağladığı konfor da değerlendirildiğinde uzun vadede daha ekonomiktir denebilir. Köprü tedavisinin ilk yapım maliyeti daha düşüktür ancak zamanla daha köprülerin daha sık değiştirilme durumu ve çıkabilecek başka maliyetler toplamda daha fazla olabilir. Size uygun tedavi ve maliyetler hakkında detaylı bilgi için bizimle iletişim kurun.