Porselen mi Zirkon mu? Hangi Diş Kaplama Daha İyi? Porselen Diş ile Zirkonyum Diş Farkları ve Avantajları

Porselen mi Zirkonyum mu sorusu diş kaplama tedavisi ve gülüş tasarımı yaptıracakları meşgul eder. Diş kaplama tedavileri arasındaki farklar ve avantajları hakkında bilgi sahibi olmadan bir tercihte bulunmanız elbette mümkün değildir.

Öncelikle şunu ifade etmeliyiz ki porselen diş ve zirkon diş diye nitelendirilen diş kaplamaları iki sebeple yapılır: Birincisi, herhangi bir nedenle diş dokusunda kayıp olduğunda. İkincisi, tamamen estetik amaçlarla gülüş tasarımı uygulamalarında.

Dentavita Diş Polikliniğinde uzman diş hekimlerimizin muayenesi sonrası hastalarımızın gereksinimleri doğrultusunda porselen veya zirkonyum diş kaplama tercihi yapılmaktadır. Zirkonyum diş kaplama ve porselen diş kaplama yaptırmayı düşünen hastalarımız yazımızın devamında, Diş Polikliniğimizde de çok tercih edilen bu iki kaplama türü hakkında detaylı bilgi bulabilirler.

Öncelikle bu kaplama türleri hakkında genel bir değerlendirme yapacak olursak:

  • Porselen Diş Kaplama: Porselen diş kaplama zirkonyum kaplamalara göre çok daha önce kullanılmaya başlanmıştır. Porselenin diş hekimliğinde ilk kullanım örnekleri 18. yy.’da karşımıza çıkar. Işık geçirgenliği yüksek olan porselen, kuvars, feldispat ve kaolin gibi materyaller kullanılarak üretilir. Diş dokusuna yakın bir görünüm sergileyen porselen kırılgan bir yapıya sahip olduğu için genellikle metal destek ile kullanılır. Günümüzde destek amaçlı zirkonyum da kullanılabilmektedir.

Porselen diş kaplamaları geliştirilerek 1990’ların başında empress ve 2005 yılına gelindiğinde ise e-max piyasaya sürülmüştür. Emax & Empress diye bilinen bu teknoloji de porselen diş kaplama uygulamaları arasında kullanılmaktadır. Porselen aynı zamanda lamine diş kaplamalarda da tercih edilir.

  • Zirkonyum Diş Kaplama: Zirkonyum, diş kaplama diş hekimliğinde 1990’lı yıllardan itibaren kullanılmaya ve yaygınlaşmaya başlamıştır. Zirkonyum diş kaplama denince ilk akla gelen estetik ve dayanıklılıktır. Zirkonyum oksit ile elde edilen materyal diş hekimliğinde, diş kaplama, implant, implant ara parçası, porselen kaplama alt yapısı, kompozit reçine güçlendirme, dolgu, kanal tedavisi, kuron ve köprü yapımı gibi bir çok alanda kullanılmaya başlanmıştır.

Porselen ve Zirkonyum Arasındaki Farklar Nelerdir?

Porselen ve zirkonyum diş kaplamaları hakkındaki genel bilgilendirme sonrası aralarındaki farklara da değinelim.

  • Porselen diş kaplamalar feldispat, kuvars ve kaolinden üretilir. Zirkonyum ise zirkon oksit kullanılarak üretilir. Temelde yapı taşları birbirinden çok farklıdır. Zirkonyum metal grubu bir elementtir.
  • Zirkonyum porslene göre çok daha sağlamdır.
  • Estetik açıdan ikisi de başarılı sayılır fakat porselen diş kaplamalarda metal veya başka bir alt yapı kullanıldığında bu durum porselenin ışık geçirgenliğine zarar vermektedir.
  • İki kaplama materyalinin de biyolojik olarak doku uyumluluğu mevcuttur. Ancak porselen kaplamalarda kullanılan metal alt yapı diş etlerinde renk değişimine veya hassas bünyelerde alerjiye neden olabilmektedir.
  • Maliyet açısından; porselen diş kaplamaların fiyatları zirkonyum diş kaplamaya göre daha uygundur.

Porselen Diş Kaplama Kimler İçin Uygundur?

Dişlerinde restorasyon ihtiyacı olan veya eksik dişleri bulunanlar için porselen diş kaplama yapılması uygundur. Dişlerinin renginden ve aralarındaki açıklıktan memnun olmayanlar porselen lamine kaplama tedavisi yaptırarak çok başarılı sonuçlar elde edebilirler. Lamine kaplamalarda ön dişler için uygun olsa da çiğneme gücü gerektiren dişler için porselen diş kaplama çok tavsiye edilmemektedir. Porselen kaplama türlerinden olan emax & empress uygulamalarının kullanımı biraz daha geniş olduğundan bu konu hakkında diş hekimlerimizden detaylı bilgi alabilirsiniz.

Zirkonyum Diş Kaplama Kimler İçin Uygundur?

Zirkonyum diş kaplamalar dayanıklılığı, uzun ömürlü olması ve tüm dişlerde uygulanabilmesi açısından dişlerde renk değişimi, ayrıklık, restorasyon, köprü, implant, all on four ve all on six gibi tedavi ihtiyacı olanlar için kullanılması uygundur.

Porselen mi Zirkon mu? Porselen Diş mi Zirkon Diş mi Daha İyi?

Porselen diş mi zirkon diş mi daha iyi sorusunun cevabı hasta özelinde verilebilir. Yazımızda da belirttiğimiz gibi porselen ve zirkonyum diş kaplamaları birbirinde farklı materyaller ve özelliklere sahiptir. Dentavita Diş Polikliniği olarak uzman diş hekimlerimizin muayenesi sonrası hastalarımızın ihtiyaç duydukları tedavi, beklenti ve bütçeleri doğrultusunda en uygun tedavi türü seçilmektedir.

Zirkonyum diş kaplama ve porselen diş kaplama avantaj ve dezavantajlarını birlikte değerlendirmek ve sizin için uygun tedavinin belirlenmesi için İstanbul Sarıyer’de bulunan polikliniğimiz ile iletişim kurabilirsiniz.

Porselen Diş Kaplamanın Avantajları:

  • Estetik görünüm: Porselen diş kaplama, doğal dişlerin yarı saydamlığını ve rengini çok iyi taklit edebildiğinden ön diş restorasyonları için mükemmel bir seçimdir.
  • Güç ve dayanıklılık: Metal alt yapı seçeneği sayesinde ek güç sağlayan porselen dişler, çiğneme ve ısırma kuvvetlerine karşı exstra dayanıklılık sağlar.
  • Hassas uyum kabiliyeti: Porselen kaplama, dişin üzerine tam olarak oturacak şekilde tasarlanır, konfor ve uyum sağlama konusunda çok iyidir.
  • Uygun maliyet: Diğer bazı diş kaplamalar ile karşılaştırıldığında, porselen dişler, dayanıklı ve estetik açıdan hoş bir restorasyon arayan hastalar için daha uygun maliyetli bir seçenek olabilir.

Zirkonyum Diş Kaplamanın Avantajları:

  • Üstün dayanıklılık: Zirkonyum diş kaplama, porselen diş kaplamalardan önemli ölçüde daha dayanıklıdır ve bu da onları hem ön hem de arka dişler için ideal hale getirir. Kırılmaya, çatlamaya ve aşınmaya karşı dirençleri, sorunsuz bir şekilde uzun yıllar dayanabilecekleri anlamına gelir.
  • Estetik: Zirkonyum diş tam anlamı ile yarı saydamdır ve doğal dişlerin görünümünü çok iyi taklit eder. Bu sayede, özellikle ön tarafta görünen dişlerde, estetiğe öncelik veren hastalar için zirkonyum diş mükemmel bir seçim haline gelir.
  • Mükemmel biyouyumluluk: Zirkonyum insan vücudu tarafından çok rahat bir şekilde kabul edilir. Bu da özellikle metal alt yapılı kaplamalarda ortaya çıkabilen alerjik reaksiyonları ve diş eti tahrişi riskini azaltır.
  • Minimum diş küçültme: Önemli miktarda diş küçültmeyi gerektirebilen porselen kaplamaların aksine, zirkonyum diş kaplamalarda genellikle doğal diş yapısında daha az küçültme yapılır. Bu sayede dişin bütünlüğünün korunmasına yardımcı olur.

Zirkonyum mu Porselen mi Yorumları

Zirkonyum mu porselen mi konusundaki yorumlar her hastanın deneyimine göre farklılık gösterecektir. Bu konudaki yorumların olumlu olup olmaması, doğru tedavinin seçilmesi ve doğru uygulama ile alakalıdır. Eğer uzman diş hekimleri tarafından hastanın diş tedavi gereksinimleri iyi bir şekilde tahlil edilmişse ve zirkonyum ile porselen diş kaplama avantaj ve dezavantajları izah edilmişse yorumların olumlu olmasını bekleyebilirsiniz.

Yukarıdaki yazımızda da bahsettiğimiz gibi iki tedavi materyali arasındaki farklar bellidir, hasta bunları bilerek ve diş hekimlerimizin tavsiyeleri sonucunda bir karar verir. Bu sebeplerle zirkonyum mu porselen mi yorumları yapılırken ve değerlendirilirken bu hususlar göz önünde bulundurulmalıdır. Unutmayın, yorumların olumlu olmasının ve tedavi sonrası diş kaplamalarını uzun süre sorunsuz kullanmanızın yolu iyi bir diş hekimi seçiminden geçmektedir.