Diş Apsesi Patlarsa Öldürür mü?
Diş Apsesi Tedavisi İstanbul
Dentavita Ağız ve Diş Sağlığı Polikliniği | İstanbul
Diş apseleri ağızda veya cildimizde meydana gelen enfeksiyon kaynaklı keselerdir. Bunlar düz bir yoldaki küçük bir tümsek gibi görülebilir ancak kontrol altına alınmadığında bu küçük çıkıntılar daha da büyüyüp aynı zamanda yayılma eğilimi gösterebilir. Hatta tedavi edilmezse bakteriler tüm vücudu etkisi altına alabilir. Peki bu ne kadar kötü olabilir? Diş apsesi nadir durumlarda hayatı tehdit edecek boyutlarda tehlikeli olabilir.
Bu durumun nasıl gerçekleştiğini ve bazı vakalarda hızlı müdahalenin neden önemli olduğunu bilmek faydalıdır. Bu yazımızda diş enfeksiyonu ve diş apsesinin ne demek olduğundan ve bu iltihaplı yapının basit bir ağrıdan riskli bir duruma nasıl dönüştüğünden bahsedeceğiz.

Apse nedir?
Apse, vücudun farklı bölgelerinde, cilt üzerinde gelişen, bakterilerin neden olduğu enfeksiyona bağlı oluşan irin dolu şişliklerdir. Bunlar, pembe veya kırmızı renktedir ve ağrılıdır. Vücudun bakterilere karşı verdiği bir tepki olarak ortaya çıkarlar. Çoğunlukla koltuk altı, cilt altı ve dişlerde görülür.
Diş apsesi nedir?
Diş apsesi, diş dokusuna, kök yapısına veya diş etlerine yerleşen bakterilerin neden olduğu iltihabın bu gölgelerde birikerek oluşturduğu irin bezeleridir. Diş apsesi, bakterilerin yol açtığı enfeksiyonlardır.
Diş apsesi neden olur?
Diş apsesi, bir çürük veya çatlak yolu ile bakterilerin diş, diş kökü veya diş etlerine yerleşmesi sonucu olur. Bu dokulara yerleştikten sonra bakteriler, sonuçları ağır olabilecek iltihaplanmaya, şişme ve dayanılmaz ağrılara neden olur. Diş ve diş etlerine iyi bakılmadığında bu bölgede çoğalan bakteriler, diş çürükleri ve çeşitli diş eti hastalıklarına neden olur. Bunlardan bir tanesi de diş apsesidir. Ağız kuruluğu, asitli ve gazlı içecekler apse riskini artırır. Diş taşları da bakteri birikimini artıracağından apseye neden olabilir.
Dişerde oluşan apse sadece bu bölgeyle sınırlı kalmayabilir. Tedavi edilmezse, enfeksiyon diğer dokulara yayılabilir ve daha da büyük bir komplikasyona dönüşebilir. Bu evin su tesisatındaki ufak bir kaçak gibi düşünülebilir. Dikkat edilmezse ve hemen müdahale edilmezse çok fazla hasara yol açabilir ve eve su basmasına neden olabilir. Erken teşhis edilirse ve uygun diş bakımı yapılırsa, sorun daha da kötüleşmeden çözülebilir. Diş apsesi vakit kaybetmeden tedavi edilmelidir. Diş ve genel vücut sağlığı buna bağlıdır.
Diş apsesi belirtileri nelerdir?
Diş apsesi belirtileri; apse olan bölgede pembe-kırmızı renklerde şişlik, ağrı ve sıcak - soğuk hassasiyetidir. Diş apsesinin ilerlediği durumlarda ise bu belirtilere ağızda kötü koku, ağzı açmada zorluk, yüksek ateş, yutmada ve nefes almada zorlanma eklenebilir.
Ağrımayan diş apsesi olur mu?
Evet, bazı vakalarda diş apsesi ağrı yapmaz. Ancak ağrımayan diş apsesi buradaki enfeksiyonun zararsız olduğunu veya iyileştiğini göstermez. Örneğin apse sinirlere zarar verdiğinde artık ağrı hissetmemeye başlarsınız ve iyileştim zannedersiniz. Bu durum tedavinin gecikmesine ve enfeksiyonun yayılmasına neden olur. Bu nedenle yukarıda sayılan apse belirtileri varsa geciktirmeden diş hekimine muayene olmalısınız.
Diş apsesi öldürür mü?
Evet, diş apsesi tedavi edilmezse ölümcül olabilir. Diş apsesi tedavi edilmesi gereken bir diş hastalığının uyarı işaretidir. Bu sadece bir diş sorunu değildir; çenenin ötesine yayılabilir ve hava yolu tıkanıklığı veya sepsis gibi ciddi komplikasyonlara yol açabilir. Enfeksiyon, beyin veya kan dolaşımı gibi hayati organlara yayılabilir. Amerikan Mikrobiyoloji Derneği (American Society for Microbiology) tarafından yapılan bir çalışmada diş apsesisi kaynaklı komplikasyonlar arasında; ölüm, sepsis ve hava yolu tıkanıklığı olarak gösterilmiştir. Bu ciddi komplikasyonlar nedeni ile diş apseleri acil tedavi gerektiren vakalar olarak gösterilmiştir.
Diş apsesi ne zaman ölüm riski taşır?
Bir diş apsesi ne kadar sürede ölümcül hale gelir? Bu durum enfeksiyonun ne kadar hızlı yayıldığına bağlıdır. Gerçek risk, bakterilerin yoğun olarak bulunduğu dişten ayrılarak kan dolaşımına, kalbe veya beyne geçmesiyle başlar.
Komplikasyonlar arasında, vücudun enfeksiyona şiddetli bir tepki gösterdiği sepsis veya kalbin iç astarını iltihaplandıran endokardit yer alabilir. Diğer ciddi durumlar arasında beyin apseleri, mediastinit (akciğerler arasında şişlik) veya beynin yakınında kan pıhtıları bulunur. Bunlar nadir olmakla birlikte, tedavi edilmezlerse hızla artabilirler. Çalışmalar (Amerikan Mikrobiyoloji Derneği - American Society for Microbiology), diş enfeksiyonlarının %3'ünün şiddetli komplikasyonlar nedeniyle hastaneye yatışla sonuçlandığını göstermektedir. Nature'daki başka bir çalışma, tedavi edilmeyen enfeksiyonların hava yollarını nasıl tıkayabileceğini veya sistemik hasara yol açabileceğini vurgulayarak erken bakımın ne kadar önemli olduğunu göstermektedir.
Bunu ihmal edilmiş bir kıvılcım olarak düşünün, ilk başta ciddi görünmeyebilir, ancak görmezden gelinirse büyük hasara yol açabilir. Erken tedavi dişinizden daha fazlasını korur; hayatınızı kurtarabilir.
Diş apsesi ne kadar sürede ölüme yol açar?
Bu diş apsesinin duruma bağlıdır. Bir diş apsesinin şiddetli hale gelmesi haftalar hatta aylar alabilir, özellikle de yavaş bir diş çürümesiyle başlarsa. Çürüme yavaş yavaş pulpaya ulaşır, apse oluşturur ve ağrıya ve şişmeye neden olur. Ancak bazen çok daha hızlı gerçekleşir. Neden? Çatlamış veya yaralanmış bir diş gibi bir travma varsa. Bakteriler pulpayı doğrudan istila edebilir, enfeksiyonu ve yayılmasını hızlandırabilir.
Bakteriler dişten ayrıldığında, işler hızla kötüye gidebilir. Kan dolaşımına veya kalp veya beyin gibi hayati organlara ulaşan enfeksiyonlar sadece birkaç gün içinde yaşamı tehdit edici hale gelebilir. Sepsis veya endokardit gibi durumlar hızla gelişir ve acil bakım gerektirir.
Ancak tüm vakalar hızla ilerlemez. Güçlü bir bağışıklık sistemi enfeksiyonu yavaşlatmaya yardımcı olur. Uygun ağız hijyeni de büyük bir fark yaratır ve bakterilerin ilk etapta yayılmasını önler. Erken harekete geçmek en iyi savunmadır ve hayat kurtarır. Bunu için diş apsesini fark ettiğinizde diş hekimine muayene olmak en iyisidir.
Diş apsesi kana karışırsa ne olur? Nasıl anlaşılır?
Diş enfeksiyonu kan dolaşımınıza karışırsa, ciddi reaksiyonlara neden olur. Aniden yüksek ateş yaşayabilir, titreme hissedebilir veya kalbinizin hızla çarptığını fark edebilirsiniz. Sersemlemiş, çok uykulu hissedebilir veya şişliğin sadece çenenize değil vücudunuzun diğer bölgelerine yayıldığını görebilirsiniz. Bir diğer belirti ise düzgün nefes alamamanızdır.
Bu belirtiler enfeksiyonun vücudunuzun geri kalanına yayıldığını gösterir. Bu sepsis! Çok nadir görülen bir durumdur ancak tedavi edilmezse ölümcüldür. Antibiyotiklerin hızlı kullanımı ve etkilenen bölgenin uygun şekilde ele alınmasıyla önlenebilir. Diş enfeksiyonunu bu aşamaya gelmeden önce tedavi etmek her zaman önemlidir. Belirtileri hafife almayın.
Diş apsesi tedavisi nasıl yapılır? İstanbul
Diş apsesi, geçici olarak küçük bir kesi ile boşaltılarak tedavi edilebilir. Ancak kalıcı bir tedavi için altta yatan soruna göre; dolgu, kanal tedavisi, diş çekimi veya diş eti hastalıkları tedavisi yapılmalıdır. Enfeksiyonun vücuda yayılmaması için kontrol altına alınması gerekir. Bunun için ise antibiyotik ilaçlar reçete edilir. Ağrıyı dindirmek için ise reçeteli veya reçetesiz ağrı kesiciler kullanılabilir. Bakteri birikimine neden olan diş taşları, diş taşı temizliği ve gerekirse detaylı diş temizliği yapılarak uzaklaştırılmalıdır. Günümüzde lazerle diş eti tedavileri sayesinde kronik diş apsesi sorunları tedavi edilmektedir. Tedavi prosedürü diş apsesinin durumuna bağlı olarak hasta özelinde planlanır.
Diş apsesinin tedavisi erken müdahale edilirse basittir. Küçük çürükler için dolgular iyi sonuç verir. Enfeksiyon pulpaya ulaşırsa, kanal tedavisi ile enfekte doku temizlenir ve diş kurtarılır. Apse ciddi hasara yol açmışsa diş çekimi gerekebilir. İstenmese de çözüm diş çekimi ile olacaksa kayıp diş yerine implant diş veya köprü tercih edilebilir.
Enfeksiyon yayılırsa, sepsis (kanda enfeksiyon) ihtimali ciddi bir durumdur ve acil antibiyotik ve tıbbi bakım gerektirir. Bu ihtimale binaen diş apsesi olma şüphesi olduğunda veya apse fark edildiğinde diş hekimi muayenesi geciktirilmemelidir. İstanbul’da hizmet veren Özel Sarıyer Denta Vita Ağız ve Diş Sağlığı Polikliniği’nin uzman diş hekimleri tarafından yapılacak muayene ile diş apsesi teşhis ve tedavinizi hemen yaptırabilirsiniz. Daha detaylı bilgi için lütfen bizi arayın.
Diş apsesi antibiyotik ile geçer mi? Antibiyotik yeterli mi?
Antibiyotikler tek başına diş apsesini iyileştirebilir mi? Hayır, antibiyotikler diş apsesini tek başlarına durduramazlar. Uygun tedavi olmadan, bu vakalar daha da kötüleşebilir.
Diş apsesi tedavisinde antibiyotik kullanılır ancak bunun yeterli olup olmadığına diş hekimi karar verir. Diş apsesi tedavisinde genellikle 1 hafta ila 10 gün antibiyotik kullanmak önerilir. Antibiyotik kullanımına ek olarak enfeksiyon nedenlerine yönelik ek tedaviler de uygulanabilir.
Diş apsesi modern tedavi yöntemleri ile tedavi edilebilir. Önemli olan hızlı davranmaktır. Beklemek sadece riskleri artırır.
Diş apsesi kaç günde geçer?
Diş apnesi, uygun tedavi yöntemleri ile 2 - 3 günde geçer. Bu iyileşme ağrının azalması ve bölgedeki baskı şikayetlerinin azalması şeklinde görülür. Tüm belirtilerin geçmesi, apsenin büyüklüğü ve bulunduğu bölgeye bağlı olarak 7 ila 10 gün içerisinde gerçekleşir.
Diş apsesi patlarsa ne olur?
Diş apsesi patlarsa, bu ağrının azalmasını sağlayabilir. Apse ağrısının azalması bir iyileşme emaresi değildir. Apse içerisindeki iltihabın boşalması bölgedeki baskıyı azaltır ve bir rahatlama sağlar. Ancak asıl tedavi alınmadığı sürece diş apsesi hem ağız ve diş sağlığı hem de genel vücut sağlığı için tehdit oluşturmaya devam eder. Diş apsesinin patlaması ile gelen rahatlık hissi ile tedaviyi ihmal etmek özellikle savunma mekanizması zayıf olan hastalarda enfeksiyonun daha hızlı bir şekilde yayılmasına neden olur.
Diş apsesi patlarsa öldürür mü?
Diş apsesi patlarsa ve vücuda yayılarak kan zehirlenmesi olarak bilinen “sepsis”e neden olursa ölümcül olabilir. Diş apsesinin kendisi veya apsenin patlaması ilk etapta öldürücü bir etkiye sahip değildir. Apsenin ölümcül olması, enfeksiyonun kana karışarak tüm vücuda yayılması ile ve özellikle bağışıklık sistemi zayıf olan hastalarla ilgili bir durumdur. Diş apsesinin patlaması veya tedaviye geç başlanması halinde enfeksiyon kana karışırsa ve sepsis durumu ortaya çıkarsa bu ölümcül bir risk anlamına gelir.
Evde diş apsesi patlatma yapılır mı?
Diş apsesi evde nasıl patlatılır, gibi sorularla sık karşılaşıyoruz. Ancak öncelikle evde diş apsesi patlatma yapılır mı diye sorulması gerekir. Bunun net bir cevabı var; Hayır, evde iğne veya başka bir cisim ile diş apnesi patlatma kesinlikle yapılmamalıdır. Diş apnesi patlatma diye tabir edilen apnenin içinin boşaltılması işlemi diş hekimi tarafından yapılmalıdır. Evde yapılan patlatma işlemi, enfeksiyonun daha tehlikeli bir hal almasına ve vücudun diğer bölgelerine yayılmasına neden olabilir.
Diş apsesi için ne zaman diş hekimine gitmeliyim?
Diş apsesi kendi kendine iyileşmez. Çevre dokulara ve tüm vücuda yayılmadan önce uygun tedavi gerektirir. Diş ağrınız varsa ve ağrı, şişlik ve hassasiyet hissediyorsanız diş hekimine gitmelisiniz. Peki ya kendinizi daha kötü hissederseniz ne yapmalısınız. Hastaneye gitme zamanının geldiğini gösteren belirli işaretler vardır. Bu nedenle ateş, yüzün şişmesi veya ağzı açmada zorluk gibi enfeksiyonun kötüleştiğine dair işaretler tehlikelidir. Nefes alma sorunu, yutma sorunu veya kalp çarpıntısı gibi semptomlardan herhangi biri tıbbi müdahale gerektiren bir işarettir.
Apse başlangıçta bu belirtilere yol açmaz ancak zaman kaybedildiğinde bu riskli durumlar ortaya çıkabilir. Küçük bir alev gibi düşünün. Başlangıçta çok basit bir müdahale ile başa çıkabilirsiniz. Ancak alev kontrolden çıkarsa büyük bir tehdit haline gelir. Diş apsesinin kötüleşmesine izin verilmemelidir. Herhangi bir şüpheniz veya rahatsızlık hissi varsa hemen diş hekiminden yardım alın. Her zaman önlem almak kapsamlı tedavilerden daha iyidir, daha büyük bir sorunu önlemek istiyorsanız her zaman hızlı hareket etmeniz önerilir.