İmplant Sonrası Sigara - Alkol Kullanımı ve Yorumları
Dentavita Ağız ve Diş Sağlığı Polikliniği | İstanbul
İmplant sonrası sigara ve alkol kullanımına devam edilirse tedaviye zararı olur mu? İmplant diş tedavisi öncesi ve sonrasında sigara ve alkol tüketimi nelere yol açar? İmplant diş yaptırmak isteyen hastaların merak ettikleri bu soruların cevabını yazımızda bulabilirsiniz.
İmplant sonrası sigara ve alkol kullanımı tedaviye zarar verir mi?
Evet, implant sonrası sigara ve implant sonrası alkol kullanımı tedaviye zarar verir. İmplant tedavisinde kullanılan implant vidası, hem çene kemiğinde hem de diş etlerinde cerrahi işlem yapılarak yerleştirilir. Bu nedenle, her cerrahi işlemde olduğu gibi implant sonrası da yara iyileşmesinde hassas bir dönem yaşanır. Bu süreçte yumuşak ve sert dokuların enfeksiyondan korunması ve sağlıklı bir iyileşme için dikkat edilmesi gereken hususlar bulunur. Bu hususların ilk sıralarında ise elbette sigara ve alkol kullanımına ara verilmesi gelir.
Özel Sarıyer Denta Vita Ağız ve Diş Sağlığı Polikliniğinin diş hekimleri implant sonrası sigara ve alkol kullanımına bir süre ara verilmesini öneriyor. Konu hakkında daha detaylı bilgi için bizimle iletişim kurabilirsiniz.
İmplant sonrası sigara içilir mi? İçilirse ne olur?
Hayır, implant sorası sigara içilmez. Eğer implant diş tedavisi sonrası sigara içilirse ameliyat sonrası yara iyileşmesi gecikir ve ağız hijyenini sağlamak zorlaşır. Sigarada bulunan sayısız zararlı maddenin neden olduğu enfeksiyonlar gelişebilir. İltihap oluşumu durumunda ise implant vidasının kaybına kadar giden olumsuzluklar yaşanabilir.
Normal şartlarda implantın çene kemiğinde kendine yer edinmesi ve kemik tarafından tamamen sarılması için 3 aylık bir süreye ihtiyaç vardır. Bu süre zarfında ağız ve diş hijyeninin maksimum seviyede sağlanması gerekir. Sigara içilmesi, kandaki oksijen oranını düşürür ve kana karışan nikotinle birlikte diğer zararlı maddeler yara iyileşmesini zorlaştırır. İmplant vidasının kemik tarafından kabul edilmesi güçleşir.
İmplant tedavisinde sigara neden zararlıdır?
İmplant vidası yerleştirilirken cerrahi işlem gören diş etleri sağlıklı hastalarda 15 gün içerisinde iyileşir. Sigara içen hastalarda ise bu süre daha uzun olur. Çene kemiğine implant vidasının kaynaması ise 3 ayı bulur. Yine sigara tüketen hastalarda bu süre de uzar. İmplant tedavisinde sigara, yumuşak ve sert dokularda iyileşme süresini uzattığı ve implant kaybına neden olduğu için zararlıdır.
İmplant öncesi sigara tüketimine ara vermek gerekir mi?
İmplant öncesi, vücudu cerrahi müdahale için hazırlamak ve sağlıklı tutmak için sigara tüketimine ara vermek gerekir. Sigara alışkanlığına sahip olan hastalarda bunu hemen gerçekleştirmek mümkün olmasa da tüketimi azaltmak fayda sağlayacaktır.
İmpalant sonrası sigara yorumları
İmplant sonrası sigara yorumları, implant tedavisi düşünen hastalarımızın önemsediği bir veridir. Ancak hemen belirtmeliyiz ki bu yorumlar, tamamen kişiseldir ve genel bir hükme dayanak teşkil etmez. Yorumlarında implant diş yaptırırken sigara kullanımına devam ettiğini ve hiçbir sorun yaşamadığını belirtenlerin görüşlerine bakarak hareket edilmesi kesinlikle yanlıştır. Yara iyileşme süreci her hastanı genel sağlık durumu ile ilgilidir.
İmplant öncesi ve sonrası sigara perhizi, hastalarımızın iyileşme sürecine göre karar verilmesi gereken bir durumdur. Uzman diş hekimlerimiz, her hastamızı kendi özelinde değerlendirip gerekli sürelerle sigara perhizi uygulayabilir. İmplant diş tedavisinin başarısı için, implant sonrası sigara yorumlarına göre değil Özel Sarıyer Denta Vita Ağız ve Diş Sağlığı Polikliniği diş doktorlarının önerilerine göre hareket edin.
İmplant sonrası alkol kullanımı neden zararlıdır?
İmplant sonrası alkol kullanımı, özellikle etanol etken maddesinin bağışıklık sistemini zayıflatması ve yara iyileşmesini yavaşlatması nedeni ile zararlıdır. İmplant diş tedavisinin başarılı bir şekilde tamamlanması, sağlıklı bir iyileşme sürecine bağlıdır. Hastalarımızın vücut savunma mekanizmalarının iyi olması, tedavi sürecinin planlandığı şekilde tamamlanması için gereklidir. Alkollü içecek tüketimi, bağışıklık sistemini zayıflatır ve yaraların enfeksiyon riskine açık hale gelmesine neden olur. Bu durum da daha geç yara iyileşmesi anlamına gelir. Diş etlerinde veya implant vidası çevresi kemik dokusunda iltihap söz konusu olduğunda ise ekstra tedavi gerekir. Bazı vakalarda ise implantın kaybedildiği de olur.
İmplant diş tedavisini planlanan zamanda ve sorunsuz bir şekilde tamamlamak isteyen hastalarımızın bu süreçte alkolden uzak durmaları veya alkol tüketimini azaltmaları daha doğru olur.
Tam ağız implant, X-Guide implant, zigomatik implant, dikişsiz implant, all on four ve all on six gibi implant tedavilerinin iyileşme süreci hassasiyetle takip edilmelidir. İstanbul’da bulunan Özel Sarıyer Denta Vita Ağız ve Diş Sağlığı Polikliniği ile iletişim kurarak tüm implant diş tedavileri sonrasında sigara ve alkol tüketimi hakkındaki sorularınızı sorabilirsiniz.